MDO Immunologie

Multidisciplinair overleg van het netwerk Immunologie 'in de Zon'; Immunologie Netwerk door Diversiteit en Expertise in Zuid-Oost Nederland.  

Zon

Het doel van het netwerk MDO is het bereiken van een snellere diagnose, laagdrempeliger toegang tot innovatieve behandelingen, maar ook een betere verdeling van zorgtaken tussen verwijzend en academisch specialist. Dit leidt tot betere afstemming van diagnostiek en beperkt het overmatig reizen van patiënten. Het principe van zogenaamde “shared care” is hierbij leidend.

De netwerkconstructie biedt mogelijkheden om reeds bestaande patiënten cohorten, vanuit de helder omschreven ziektebeelden, uit te breiden, hetgeen zinnig wetenschappelijk onderzoek vergemakkelijkt, en zo op termijn bijdraagt aan betere behandeling. Tevens biedt de samenwerking mogelijkheden voor verdieping en verbreding van onderwijs en opleiding.

De afdeling Klinische Immunologie van het  Maastricht UMC+  is een Expertisecentrum voor Vasculitis en Immuungemedieerde Nierziekten, en samen met de afdeling Cardiologie voor Pulmonale Arteriële Hypertensie Erkenningen:

 • Vasculitis
 • Trombotische microangiopathie
 • Pulmonale arteriële hypertensie

Het MDO is naast deze ziektebeelden ook bedoeld om patiënten met andere auto-immuun systeemziekten, zoals systemische sclerose, SLE, APS, MCTD, te bespreken, evenals de primaire immuundeficiënties, auto-inflammatoire ziekten en de immuungemedieerde orgaanpathologie. 

Het interne MDO Klinische Immunologie is iedere dinsdag van 16.15 uur - 17.30 uur, patiënten zijn rechtstreeks aan te melden in SAP.

Aanmelden regionaal MDO consult
 • U kunt uw patiënt aanmelden voor de volgende tijdstippen:

  Laurentius ziekenhuis Roermond: 3-maandelijks op woensdag van 16.00-18.00 uur
  Catharina ziekenhuis Eindhoven: maandelijks op 2de woensdag vd maand 15.30-18.30 uur
  Viecuri ziekenhuis Venlo : 2-maandelijks op woensdag van 11.00-12.30 uur
  Zuyderland ziekenhuis Sittard/Heerlen: 2-maandelijks op woensdag om 15.00 uur

   

 • Bent u niet aangesloten bij één van de betreffende ziekenhuizen, dan kunt u de patiënt bespreken op het MDO van de 1ste donderdag van de maand van 16.30-17.30 uur.

 • U kunt uw patiënten aanmelden per mail:mdo.immunologie@mumc.nl
  Per voorkeur gebruikt u hiervoor ons eigen MDO formulier , of neemt u het aanmeldformulier van de ARCH website (https://www.arch.nl/voor-zorgverleners/aanmelden-expertiseconsult/)

Sluit de enquête